De geschiedenis van Real Camaradas

Real Camaradas is ontstaan uit een initiatief van een groep vrienden die graag met elkaar in competitieverband wilde spelen. De eerste twee teams zijn in het seizoen 1999/2000 begonnen. Op 1 september 1999 stond hier een mooi artikel over in het Nieuwsblad van het Noorden (voorloper Dagblad van het Noorden, red.).

Vriendengroep richt Real Camarades op (NvhN, 01-09-1999)

Zuidhorn – De eerste bal krijgen jongens vaak als ze nog niet eens kunnen lopen. Laat staan tegen een bal kunnen trappen. Na de eerste bal volgt vaak het lidmaatschap van een plaatselijke voetbalvereniging. dat duurt dan enkele jaren om als de pubertijd aanbreekt de bal te verruilen voor de disco, een vriendin of een bijbaan. De klad zit er dan vaak flink in en weg zijn de mooie dromen van vaders die voor hun zonen een rol als pantoffelheld zagen weggelegd.

Voor de vaders van een uit jongens bestaande vriendenclub uit Zuidhorn en Aduard is er echter nog hoop. Deze jongens in de leeftijden van zo rond de 20 jaar, zijn zo verslingerd aan het balspelletje dat ze in februari besloten een zaalvoetbalvereniging op te richten. Dat lukte en vanaf volgende week komen er twee teams van de prille vereniging Real Camaradas uit in de vierde klasse van de KNVB. Gisteren hadden de jongens nog een opsteker. Fysiotherapeut Kunst uit Aduard liet weten dat hij bereid is hoofdsponsor te worden.

Volgens Luchien Eding (19) uit Zuidhorn, komt het idee uit de koker van een hechte vriendengroep, waar hij ook deel van uitmaakt. “We kennen elkaar al jaren. En al die tijd brachten we zomers uren door op de trainingsvelden. Afgelopen winter hebben we zo nu en dan een zaaltje in Aduard gehuurd. We wilden graag samen in competitieverband spelen, maar dat kon niet bij een veldvoetbalclub. Veel van ons hebben een bijbaantje op de zaterdag. Zaalvoetbal zou wel kunnen, omdat die competitie door de week is, maar in Zuidhorn en Aduard was geen zaalvoetbalvereniging. Daarom heb ik twee seizoenen samen met een vriend voor zaalvoetbalvereniging de Point in Buitenpost gevoetbald. Sommige anderen speelden in recreatief verband via de Hanzehogescholen. In februari hakten de jongens tijdens een feestje de knoop door. Ze zouden zelf een vereniging oprichten.

Ze ondernamen meteen actie. Er werd een vorlopig bestuur gevormd. de KNVB werd gebeld om informatie, een begroting opgemaakt, notaris Wachters werd bezocht, de Kamer van Koophandel passeerde de revue, net als de gemeente Zuidhorn. “We hebben alles zelf gedaan en daar veel van geleerd. Ieder van ons heeft 200 gulden ingeled. Daarnaast stonden we met een stand op de koninginnemarkt in Zuidhorn en op de jaarmarkt in Aduard om donateurs te werven en om de kas verder te spekken. we hebben een dikke duizend gulden opgehaald. Dat was ook wel nodig, omdat we jaarlijks sowieso 1700 gulden kwijt zijn aan de KNVB.” Met hun enthousiasme staken ze andere jongens aan. “Waardoor we een tweede team konden vormen.”

Wat dat toch is, die liefde voor het spelletje, is moeilijk uit te leggen volgens Eding. “Het is gewoon een verslaving. Je bent lekker met die bal bezig. En doordat we elkaar goed kennen voelen we elkaar feilooos aan. Sommigen kunnen elkaar met de ogen dicht vinden.” Ook de naam die de jongens aan de vereniging gaven, geeft blijk van hun kameraadschaap.” We wilden niet als zoveel Nederlandse clubs, VV zus of zo heten. We wilden wat aparts. Het werd Real Camaradas, wat in het Portugees staat voor ‘echte kamaraden’. Een naam waar je mee voor de dag kunt komen. Bedacht door onze Braziliaanse speler Carlos de Boer.”

Aanstaande dinsdag speelt Real Camaradas zijn eerste officiele wedstrijd om half acht in sporthal de Quicksilver ‘S in Zuidhorn tegen de Point 4 uit Buitenpost.